Mange her vet sikkert hva cosplay er, men det er alltids folk som ikke helt vet hva dette er enda – i hvert fall her i Norge. Så jeg tenkte hvorfor ikke mekke en egen blogpost om det!

Cosplay er en fantastisk kunstform. Selve ordet “Cosplay” er en sammensetning av ordene “Costume” og “Play” altså “kostymelek/spill/skuespill/rollespill”. Vi kler oss ut som våre favorittkarakterer fra enten spill, tegneserier, anime eller tv-serier. Kun fantasien setter grenser!
Ofte bruker man ordet cosplay også når man prater om selve kostymet. Man kan enten kjøpe eller lage cosplayet sitt selv. Mange, som har tid til det, bruker sin kreativitet til å bringe favorittkarakterene sine til live. Vi kan bruke flere hundre timer og flere tusenvis av kroner på et cosplay alene.
Deretter møtes vi på såkalte “Conventions” – arrangementer/messer – hvor vi møter likesinnede og blir eksempelvis med i konkurranser eller deltar på paneler/foredrag. Det finnes også mange “Art Stands” hvor artister kan selge kunsten sin, samt butikker dedikerte til dette. Cosplay er absolutt noe for alle aldere.

“Hvorfor gjør vi dette?” er et spørsmål som kommer opp. Alle har sine egne grunner; noen er mer interesserte i selve håndverket, og det å skape noe; andre er mer fokuserte på det sosiale og muligheten til å møte nye venner. En stor andel av oss deler likevel oppfatningen om at det å kunne koble av litt fra hverdagen og leve ut sine fantasier, være sin helt/heltinne for én dag eller flere, er en fantastisk følelse. Vi møter også folk med samme interesse og får dermed mange nye venner.

Ta meg, for eksempel.
Jeg har alltid vært interessert i spill og anime universet. Interessen startet allerede da jeg var 3 år gammel, da jeg begynte å spille Super Mario på NES. Etterhvert, da jeg ble tenåring, var interessen der, men ingen andre i nærheten hadde den samme interessen. Dette gjorde meg veldig usikker på meg selv, kanskje det kun var jeg som var interessert i dette? Jeg holdt det skjult helt frem til jeg ble 19 år gammel, da reiste jeg på Anime Expo i USA. Allerede på vei til conventionet så jeg mange mennesker kledd ut som karakterer fra spill og serier som jeg kjente godt til. Dette gjorde meg utrolig glad, jeg ble faktisk rørt til tårer. Her var det endelig folk med samme interesse som meg, hvor jeg kunne være meg selv uten å bli mobbet for mine interesser!
Jeg kjøpte meg selv et cosplay på stedet og hadde “The time of my life”! Plutselig ville folk ta bilder av meg i cosplayet, fordi de kjente karakteren og serien. Dette var noe som satt meg ut litt; “vil de ha bilde av meg? Er jeg god nok til det?”. Jeg begynte å posere som karakteren, og plutselig var jeg omringet av fans fra serien som ville ha bilde med meg. Jeg følte meg veldig overveldet, og jeg tror jeg sto og poserte i 3 timer fordi jeg hadde det så gøy og møtte veldig mange nye venner.  Du kan vel si at jeg fikk min første selvtillitsboost! For første gang i livet følte jeg meg selvsikker, og det var på grunn av cosplay.

2009 vs 2016 – Right Photo av Danarki.

Cosplay har gjort meg til en mer sosial og selvsikker person, og cosplaymiljøet her i Norge er et av de beste i verden. Jeg har reist fra USA til New Zealand til Bulgaria til Spania, men ingen kan sammenlignes med Norges cosplaymiljø. Alle miljøene er selvfølgelig vennlige, men her i Norge helper vi hverandre virkelig, og er som en stor, sammensveiset familie.

I dag jobber jeg på fulltid som cosplayer, og nyter hvert eneste minutt. Det er snart 10 år siden 2009, og det er fantastisk å se hvor mye cosplaymiljøet har vokst siden da.

Jeg håper også du som leser kanskje kan bli inspirert til å starte med cosplay. Kjøp eller lag selv! Hva enn du føler deg mest komfortabel med! Cosplay har ingen grenser!

Banner Photo
Left to right – Pugoffka, Danarki, Katrix og Katrix/Pugoffka

Comments

comments