“Du sier du blir mer selvsikker når du cosplayer, men er du ikke selvsikker som deg selv?”

 

Dette er et spørsmål jeg får stadig vekk. I hvert fall av folk som kanskje ikke helt vet hva cosplay er.
Du kan lese hva cosplay er HER!

(Banner Photo av Renato Mahmutagic, Cosplay Studios Norway og Dreamhack)

 

Før jeg begynte med cosplay, var jeg en veldig sjenert person som ikke turte å si et ord til noen, fordi jeg var redd for å “skuffe” på en eller annen måte. Jeg ville bli likt og jeg turte ikke å snakke om interessene mine. Så man kan vel trygt si at jeg ikke er den samme personen som jeg var for 10 år siden. Det å holde presentasjoner – i det hele tatt å snakke – foran skoleklassen min, gruet jeg meg til i dagesvis, men i dag har jeg holdt foredrag foran flere tusentalls mennesker rundt omkring i verden.
Cosplay har latt meg utvikle meg til den personen jeg er i dag. Det å være en del av et miljø som er så inkluderende, støttende og, ikke minst, kreativt er helt fantastisk!
Du føler deg aldri utelatt i cosplaymiljøet, du har alltid noen å snakke med og ingen dømmer deg som person.
Jeg kan gi dere et lite innblikk i hvordan jeg hadde det:

Bilder fra tidligere, før jeg begynte med cosplay 

Jeg husker at det var veldig vanskelig for meg da jeg i 6. klasse byttet skole. Jeg var veldig interessert i Pokemon og Digimon på den tiden, mens jentene i klassen begynte med sminke og fancy undertøy. Dette skjønte jeg aldri noe av; det var derimot én gutt i klassen som var like nerdete som meg, som jeg kunne snakke med. Vi ble stadig vekk mobbet for å like Pokemon, noe jeg etterhvert lettere kunne blokkere ut. Jeg syntes det jeg holdt på med var mye mer interessant enn det de drev med.  Men dette påvirket meg senere da jeg begynte på Ungdomsskolen, der folk begynte å fryse meg ut fordi jeg likte anime og spill.
“Tine ser på tegneserier…Jenter skal jo ikke spille spill…hun blir aldri voksen, hun snakker om noe som heter cosplay? For noe tull….” Var tingene jeg hørte bak ryggen min stadig vekk. På den tiden visste jeg ikke om noen miljøer her til lands der jeg kunne dele mine interesser.
I mellomtiden sluttet jeg meg til spillverdenen, og møtte mange venner online via spill. MMO’et Ragnarok Online tok opp hele 4 år av tiden min mens jeg også redigerte og lagde “Anime Music Videos” som jeg lastet opp på YouTube i 2005. Jeg husker godt da den ene nådde nærmere 1 mill views, da startet hodet mitt å tenke litt, “noen av disse seerne må jo være interesserte i akkurat dette!” – tingen var bare å finne dem her til lands.
I 2009 skjedde det, jeg skulle på mitt først arrangement i Los Angeles. Jeg hadde krysset Atlanteren for å reise på convention sammen med noen venner jeg møtte online via spillverdenen.  Anime Expo, var da og er fortsatt et av de største cosplay arrangementene i USA.
Jeg husker godt den første dagen på Anime Expo, da jeg gikk inn så jeg at alle var kledd som sine favorittkarakterer fra alt du kunne tenke deg.  Folk var imøtekommende og smilte til deg hele tiden. For første gang følte jeg meg inkludert.
Dagene på Anime Expo føltes som de var over før de startet, og jeg reiste tilbake til Norge med så mange gode minner. Jeg startet å søke opp på arrangementer her til lands og fant ut at det faktisk var et par som hadde con her i landet. I 2010 gikk jeg på mitt første Norske con som Chi fra animen Chobits, og jeg ble møtt på akkurat samme måte som jeg ble i USA. Det gikk over all forventning!
Siden da, har jeg vært aktiv her i cosplaymiljøet i snart 10 år. Sterkere enn noen sinne.

 

Cosplay ble det jeg likte mest her i verden. Så mye at jeg sluttet jobben min i 2014 for å bli fulltids-cosplayer. Jeg kunne ikke spurt om noe bedre!
Det har vært mange ups and downs, men sånn er livet. Bare det å ha noen venner å snakke til som har en lidenskap for akkurat det samme som deg er noe av det beste som finnes!

2009 vs 2016 (Photo to the right, Danarki)

I dag har Norge hele 5 Folkehøgskoler med cosplaytilbud, noe som virkelig rører meg. Jeg har holdt workshops på 4 av disse, og er fast på 2 av dem hvert halvår. Jeg har snakket med flere cosplayere som sier akkurat det samme som meg; at cosplay har utviklet dem som personer.
Jeg føler meg naturligvis helt amazing i cosplay, og det gir meg enda mer selvtillit! I tillegg får jeg jo faktisk være helten min for en dag, hvor gøy er ikke det!?

Photo av Vetle Viggen

Det å reise på arrangementer, lage cosplay, skaffe nye venner, være en del av cosplaymiljøet, reise omkring i verden…syntes jeg er noe av det beste som finnes!

Du kan gjøre drømmen til virkelighet! Det er noe for alt og alle!

Comments

comments